Kimmo Rantanen, Turun Sanomat 12.11.2006

Unien maailmassa

Evald Flisar (s. 1945) on Slovenian kirjailijaliiton entinen puheenjohtaja ja sikäläisen kirjallisuuslehti Sodobnostin päätoimittaja. Hänet tunnetaan maailmalla sekä romaaneistaan että näytelmistään. Flisarin romaani Isäni unet vuodelta 2001 avaa sauvolaisen Kari Klemelän Mansarda-kustantamon julkaisutoiminnan.

Romaanista on ensimmäiseksi sanottava, että se on taitavasti rakennettu. Vaikka Isäni unet kaihtaa lajityyppimääritelmiä sekoittaessaan toisiinsa muun muassa psykologisen trilleri ja kauhutarinan elementtejä, kokonaisuus on eheä.

Isäni unet kertoo14-vuotiaasta Adamista sekä tämän perheestä, isä Josipista ja äiti Marijasta. Kun tarinaan vielä lisätään yhtä hyvin Adamin kuin Josepinkin pään pyörälle pistävä15-vuotias Eva, kasassa on valmiina nimistö niille, jotka haluavat etsiä romaanista raamatullista symboliikkaa.

Adamin isä on arvostettu maalaislääkäri, joka julkisivun takana elää toisenlaista todellisuutta. Raskainta Adamin kannalta on, että isällä on suhde Evaan. Vai onko kaikki unta, kuten isä aviorikosta todistamaan osuneelle Adamille väittää. Adam ainakin uskoo uniteoriaan. Uskoa vahvistaa isän tehokas manipulointi.

Äidin silmissä epäsiveellisiä unia näkevä poika on sairas. Tarinassa tapahtuu loppua kohden yhä epämiellyttävimpiä käänteitä. Adam ei lopulta itsekään tiedä, mitä hän on.

Koko ajan liikutaan unen ja toden rajamailla. Adam on epätoivon vallassa: "Jos tämä on unta, haluan herätä... jos tämä on todellisuutta, haluan vaipua uneen".

Flisar kirjoittaa unien teoriasta ja unien merkityksestä ihmiselle sekä alitajunnasta ja sen vaikutuksesta tekoihimme. Adamin isän suulla hän toteaa, että "juuri sisäinen maailmamme on se todellisuus, joka meidän on lopulta pakko kohdata".

Yhdestä näkökulmasta Isäni unet kuvaa Adamin heräävää seksuaalisuutta. Eva on hänen halujensa kohde. Teinirakkauden ylistystä romaanista ei kuitenkaan kehkeydy. Adam joutuu seuraamaan sivusta, kun isä, joka muutenkin näyttäytyy psykopaatin tavoin ympäristöään hallitsevana hahmona, käyttää surutta hyväkseen huumeriippuvaisen Evan tilaa.

Flisarin romaani avautuu moneen suuntaan. Suomennoksen kieli on vivahteikasta ja kertomus kaikkinensa visuaalisesti vahva. Niin vahva, että Isäni unet on helppo kuvitella elokuvan lähtökohdaksi.

KIMMO RANTANEN

Evald Flisar: Isäni unet. Suom. Kari Klemelä. Mansarda 2006. 157 s.